Už rostou...
Moderátor: Moderátoři
- ZdenekHQ
- Administrátor
- Příspěvky: 25593
- Registrován: 21 črc 2006, 02:00
- Bydliště: skoro Brno
- Kontaktovat uživatele:
Seš šikovnej, ale platí dvě pravidla. Zápašák žloutne a houby ze zahrady kromě pýchavek se nejí. Ani bedly.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
-
- Příspěvky: 3886
- Registrován: 06 kvě 2007, 02:00
- Bydliště: Zlín
- Kontaktovat uživatele:
Podle některých zdrojů žloutnou i jedlé druhy, případně má zápašák žloutnout i po rozkrojení, což tyhle nedělaly. Syrové voněly zcela jedle. A co vadí na tom, že to vyrostlo někde na okraji zahrady pod trním?
Bedly jsme doma nesbírali nikdy a když si tak čtu o jedovatých a hojných druzích, tak s tím ani nebudu začínat.
Bedly jsme doma nesbírali nikdy a když si tak čtu o jedovatých a hojných druzích, tak s tím ani nebudu začínat.
-
- Příspěvky: 3886
- Registrován: 06 kvě 2007, 02:00
- Bydliště: Zlín
- Kontaktovat uživatele:
- ZdenekHQ
- Administrátor
- Příspěvky: 25593
- Registrován: 21 črc 2006, 02:00
- Bydliště: skoro Brno
- Kontaktovat uživatele:
Ano, ale to bys tam musel naočkovat originál podhoubí a nespoléhat se na přírodu, ta si tam vytvoří cokoliv příbuznýho.
Já třeba žampiony zásadně nesbírám, těch 30Kč za vaničku je jistější. Nebo trošku dražší portobello, ale takovej expert nejsem, abych dělal plněný žampiony. To si raději udělám plněnou bedlu vysokou.
Já třeba žampiony zásadně nesbírám, těch 30Kč za vaničku je jistější. Nebo trošku dražší portobello, ale takovej expert nejsem, abych dělal plněný žampiony. To si raději udělám plněnou bedlu vysokou.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Pardon, ale není to pravda. Nebo čemu říkáš normální houby?ZdenekHQ píše:Říká se tomu symbióza. Normální houby nerostou v trávě na zahradě.
Na zahradách v trávě běžně roste několik druhů žampionů, hnojníky, čirůvky dvoubarvé, špičky, májovky, smrže, hřiby žlutomasé, kozáky, křemenáče (stačí habr nebo bříza poblíž), klouzky (dtto borovice).
Zrovna dnes jsme sbírali.
Říká se tomu mykorhiza. Ne symbióza.
- ZdenekHQ
- Administrátor
- Příspěvky: 25593
- Registrován: 21 črc 2006, 02:00
- Bydliště: skoro Brno
- Kontaktovat uživatele:
Mykorhiza je podmnožina symbiózy. Dokonce dnes se páni vědci hádají, že je to daleko složitější, než si mysleli.
Viz třeba ten kozák, co potřebuje třeba habr. Křemenáč má rád osiky. Atd.
Viz třeba ten kozák, co potřebuje třeba habr. Křemenáč má rád osiky. Atd.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Spolehlivější je to žloutnutí. Karbule není normálně cejtit, musíš ji požmolit v prstech. Blbý je, že když to uděláš 2-3 x, tak ti pak smrděj všechny od zasmrádlý ruky.Lukas-Peca píše:Včera jsem na zahradě našel nádherné žampiony. Dnes jsem si je chtěl zapéct plněné slaninou a modrým sýrem. Čerstvě utržené voněly hezky houbově, po dni v krabici v ledničce pak celkem příjemně po jehličí. Pečárka zápašná má podle internetu páchnout po karbolu...
A taky se říká, že čím blíž civilizace, tím víc zastoupení karbuláků proti polňákům. Takže ta tvoje zahrada odpovídá a u mě pár kousků na hřbitově za městem taky.
Jirka
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Zdeněk:
Mykorhiza je zajisté specifickou formou symbiózy. Právě proto by se měla nazývat specifickým názvem. Specifickou formou symbiózy je de facto i parazitismus a taky ho nenazýváme prostě symbiózou.
Víc mě ale zajímalo, co vlastně mají byt "normální houby". A proč by neměly růst v zahradách. Že těm mykorhizujícím mnohdy stačí vhodný strom někde za plotem jsem napsal.
Osiku potřebuje jediný druh křemenáče, totiž křemenáč osikový. Křemenáč březový ani smrkový nikoli. Totéž kozáky. Hřiby hnědé, žlutomasé a dalších asi deset druhů, co český hříbkař ani nerozlišuje, s klidem rostou pod jabloněmi nebo pod lískami...
Pečárka zápašná se dá s trochou cviku rozeznat na pohled. Bývá mnohdy taková jako "pohublá". Tenčí třeň, s náznakem hlízy na bázi. Žloutnutí má barvu chromové žluti. Jiný tvar klobouku, klobouk je tenčí, jiný prsten, jiné lupeny. To je potřeba si nakoukat. Jedlé žampiony jsou zpravidla takové bytelnější, i když jsou ještě malé. A především: lákavě voní. Ty z krámu už ne, ale právě sebrané, pokud jsou čerstvé a nejsou rozmoklé, tak vždycky. Pečárka zápašná nemá ten lahodný buket s náznakem anýzu. Ten mají naopak i tmavší a šupinaté lesní druhy.
Mykorhiza je zajisté specifickou formou symbiózy. Právě proto by se měla nazývat specifickým názvem. Specifickou formou symbiózy je de facto i parazitismus a taky ho nenazýváme prostě symbiózou.
Víc mě ale zajímalo, co vlastně mají byt "normální houby". A proč by neměly růst v zahradách. Že těm mykorhizujícím mnohdy stačí vhodný strom někde za plotem jsem napsal.
Osiku potřebuje jediný druh křemenáče, totiž křemenáč osikový. Křemenáč březový ani smrkový nikoli. Totéž kozáky. Hřiby hnědé, žlutomasé a dalších asi deset druhů, co český hříbkař ani nerozlišuje, s klidem rostou pod jabloněmi nebo pod lískami...
Pečárka zápašná se dá s trochou cviku rozeznat na pohled. Bývá mnohdy taková jako "pohublá". Tenčí třeň, s náznakem hlízy na bázi. Žloutnutí má barvu chromové žluti. Jiný tvar klobouku, klobouk je tenčí, jiný prsten, jiné lupeny. To je potřeba si nakoukat. Jedlé žampiony jsou zpravidla takové bytelnější, i když jsou ještě malé. A především: lákavě voní. Ty z krámu už ne, ale právě sebrané, pokud jsou čerstvé a nejsou rozmoklé, tak vždycky. Pečárka zápašná nemá ten lahodný buket s náznakem anýzu. Ten mají naopak i tmavší a šupinaté lesní druhy.
Tak jsem zrovna koukal na natočenej pořad o houbách, abych aspoň nějakou viděl, když u nás skoro nic jedlýho neroste.
Ti autoři pořadu byly asi po nějakejch houbičkách dost sjetí, některý jejich kecy to naznačovaly. Tak třeba že houby vynalezly už někdy v prahorách internet. A prý dokonce podzemní.
Ti autoři pořadu byly asi po nějakejch houbičkách dost sjetí, některý jejich kecy to naznačovaly. Tak třeba že houby vynalezly už někdy v prahorách internet. A prý dokonce podzemní.
Jirka
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
-
- Příspěvky: 3886
- Registrován: 06 kvě 2007, 02:00
- Bydliště: Zlín
- Kontaktovat uživatele:
Už před pár lety jsem tu dával odkazy na videa (nejen) houbaře "Kryšota". Ten se v posledních letech nějak odmlčel (nwm, jestli i v rybaření, či létání na větroních - totižto jeho další koníčky). Ale nepublikuje jen on.Celeron píše:Tak jsem zrovna koukal na natočenej pořad o houbách, abych aspoň nějakou viděl, když u nás skoro nic jedlýho neroste.
...
Pokud se chceš ale skutečně pokochat, tak se koukni na YT videa Andreja Maceka zo Skalice ("Hribári ze Záhorá").
Jeho video z 18.10.2020 nemá chybu - tahá v něm "tvrďáky" a "janky" jako z rybníka - utopené pod vodou a přitom úplně zdravé
Honza - kokúň
__________________________
Žádný učený z nebe nespadl, ale pitomce jako by shazovali
__________________________
Žádný učený z nebe nespadl, ale pitomce jako by shazovali